Waarom automaat versnellingsbak spoelen / detoxen?

Veel automaatbakken hebben vanaf de fabriek een (longlife) ATF olie. Longlife is hierbij toch een relatief begrip en in de praktijk geeft dit toch veel problemen welke zich uiten in slecht schakelen en functioneren van de automaatbak als de olie niet op tijd wordt ververst.

De oorzaak hiervan is de verandering van de ATF olie, waarvan niet alleen de viscositeit veranderd maar ook de opname van vocht (hygroscopisch) vuil (slijtage) en veroudering van de ATF olie waardoor de automaatbak componenten worden aangetast.

Ook is de slijtage van de koppelingsplaten in de transmisse een belangrijke factor. Deze kleine deeltjes zwerven in de ATF olie en zetten zich af in de hele automaatbak en beïnvloeden de stuurventielen en andere componenten.

Tegelijkertijd veroorzaakt de verminderde smering van de olie versnelde slijtage en vervuiling van de ATF olie. Dit is te herkennen aan de bruin/zwarte kleur.

Indien de fabrikant geen ATF olie verversing intervallen voorschrijft adviseren wij dit zeker iedere 80 – 100.000 km (DSG met natte koppeling, 60.000 km) te doen, afhankelijk van het type gebruik en belasting van de automaatbak.

Traditioneel wordt de ATF olie gewisseld en niet wordt er niet gespoeld, dus kan er maar een klein gedeelte (40-60%) van de ATF olie worden afgetapt (koppelomvormer, koeler en leidingen niet) en hierdoor wordt de nieuwe ATF olie direct vervuild door de oude die in het systeem is achtergebleven. Het effect van de nieuwe ATF olie wordt gedeeltelijk teniet gedaan en vindt er slechts een minimale kwaliteitsverbetering plaats. Problemen worden niet opgelost en soms alleen maar verergerd.

 

Automaatbak spoelen:

Met onze professionele DETOX- ververs/spoelmachine wordt alle ATF olie ververst. Onze professionele machine pompt automatische dezelfde hoeveelheid nieuwe ATF olie in de automaatbak als er oude is uitgepompt.

Service 1: 

Automaat spoelen en afvullen met volledige inhoud
FLUSH & REFRESH
Volledige nieuwe olie en filter!

Service 2:

Automaat spoelen, reinigen (sludgenizer) en conditionen
Flush & desludge & refresh
Volledige nieuwe olie , nieuwe filter, sludgeremover en conditioner!

Chat openen
Kunnen wij je helpen?