MOTOR DETOXING IS HEEL BELANGRIJK!

HIERONDER WAT INFORMATIE VAN PROBLEMEN BIJ HEEL VEEL MERKEN TER INFO VOOR DE PROFESSIONAL

Als je je naar merken als PSA, VAG, Ford, BMW en bijvoorbeeld Volvo kijkt, dan zie je de volgende voordelen van een spoeling met de sludgenizer machine:

• PSA: door speelt de vervuiling van het olie systeem bij auto’s met een natte riem parten. Deze riemen zouden levenslang mee moeten gaan, maar nadat het aantal KM’s al eens eerder gereduceerd is naar 280dKM, is deze sinds kort zelfs naar 180dKM gewijzigd. Sterker nog: in praktijk willen ze bij PSA zelfs de riemen rond de 100-120dKM gaan vervangen.
Wat gebeurt er? De riemen lossen op en olie schraapveren raken vervuild. Dit resulteert in olieverbruik, rook bij starten van de motor en hoger brandstofverbruik en compressieverlies.

Oplossing volgens PSA:
o Terugroepactie van een enorm aantal auto’s:
o https://www.automobielmanagement.nl/auto-techniek/2021/01/08/psa-moet-220-000-autos-terugroepen/. In Europe gaat het volgens zelfs over 500.000+ auto’s.
o Vervangen van de riem begint met de oude olie aftappen en het oude oliefilter te verwijderen
o Er wordt nieuwe olie in de motor gedaan en een nieuw filter geïnstalleerd.
o De auto moet nu met deze schone olie, minimaal 45minuten draaien (al dan niet met wisselend toerental).
o Olie moet weer worden afgetapt, filter moet er weer af
o Riem wordt vervangen
o Nieuwe olie in het systeem, nieuw filter erop schroeven

Deze klus is niet alleen arbeidsintensief en heel kostbaar maar ook erg milieuonvriendelijk. Bij een Peugeot dealergroep hebben ze in de praktijk gemerkt dat de sludgenizer machine de klus, vele malen sneller klaart en daarnaast is het systeem ook nog eens schoner!

• FORD / PSA & VAG: de vervuiling van de olie schraapveren van o.a. de EcoBoost en TFSI motoren (gebouwd tussen 2008 – 2016).
• Deze olie schraapveren zijn gemodificeerd om een zuinigere motor te krijgen. Heel simpel gezegd de hoogte van de olie schraapveren is gewijzigd van 2mm naar 1.5mm (hierdoor zijn de doorgangen, de gaatjes, ook kleiner geworden). Helaas blijkt nu, dat deze wijziging ervoor zorgt dat vanaf de eerste start van de auto, koolstofvervuiling in deze gaatjes wordt opgebouwd (ze raken verstopt). Grote merkbare problemen voor bestuurders zie je vanaf +/- 100dKM, maar de vervuiling is dan sowieso al een feit. Problemen zijn dan: Olieverbruik, hogere emissiewaardes en minder zuinig rijden.
Uiteindelijk resulteert het erin dat de olie schraapveren vast komen te zitten en de kosten om die op te lossen zijn hoog.
Spoelen met onze “engine washing machine” zorgt er in veel gevallen voor dat de vervuiling van de olies schraapveren opgelost wordt en dat de motor weer soepel en zonder olieverbruik loopt. Het staat ook buiten kijf dat een spoeling bij iedere oliewissel het probleem voorkomen wordt.

• FORD, BMW, Volvo, VAG: veel nieuwere motoren hebben geen oliepeilstok meer. Vaak zie je dat er een oliedruksensor in het systeem gebouwd is en deze sensor pikt vervuiling van de olie op. Dat wil zeggen: als de olie vervuild is, dan ziet de oliedruksensor dit en krijgt de pomp een seintje dat er een ander programma moet worden gedraaid. In principe wordt de olie dan onder hogere / wisselende druk in het systeem rondgestuurd. Echter, in de praktijk is dit ‘drukprogramma’ niet afdoende. We hebben nu een aantal Audi’s gespoeld waarvan het oliedruk-waarschuwingslampje brandde. In een van de gevallen was het een vaak terugkomend probleem.
In beide gevallen hebben we het probleem kunnen oplossen door te spoelen…
In beide gevallen had het probleem kunnen worden voorkomen door te spoelen bij iedere oliewissel.

• EURO6 motoren; veelal zijn EURO6 motoren voorzien van een Turbo. Vanaf 150.000-> 200.000 KM gaat de berijder van de auto merken dat deze turbo minder vermogen kan leveren en in de slechtste gevallen zal de Turbo zelfs helemaal moeten worden gewisseld. Oorzaak van dit euvel, is dat de oliekanalen gedurende de tijd dichtslibben. Deze koolstof verstopping (mits niet te laat / erg) kan worden vrijgemaakt door een spoeling met onze machine… Uiteraard geldt ook hier: een verstopping kan in de meeste gevallen gewoon worden voorkomen door een regelmatige flush van het oliesysteem.

In alle gevallen en voor alle auto’s geldt: de nieuwe olie in de motor blijft langer schoon als de motor van tevoren gespoeld is.

Chat openen
Kunnen wij je helpen?