Vervuiling van de schraapveren

Veel auto’s worden ingezet voor het rijden van korte ritten, als gevolg hiervan heeft de motor niet de kans om op temperatuur te komen waardoor er een onvolledige verbranding optreedt. Dit leidt tot
koolstofafzettingen die de olie vervuilen. Bij auto’s die weinig kilometers rijden verouderd de olie, die niet altijd jaarlijks gewisseld wordt, hierdoor treedt oxidatie van de olie op waardoor vervuiling de kans krijgt zich vast te zetten.
Een motor met vervuilde motorolie verliest vermogen, heeft een hoger brandstof verbruik en de vervuiling kan zorgen voor permanente schade aan de motor.

In moderne auto’s zijn de olie schraapveren zo dun mogelijk uitgevoerd om de wrijving tussen de cilinderwand te verminderen zodat er minder brandstof wordt verbruikt. Het nadeel hierbij is dat de
gaatjes om de olie af te voeren kleiner zijn uitgevoerd. Als de olie is vervuild kunnen deze olie afvoer gaatjes dicht gaan zitten. Verstopte schraapveren leiden tot een hoger olie verbruik (1 liter per 1500
km is geen uitzondering) en tot extra vervuiling van de motor doordat er meer olie in de brandstofkamer terecht komt met een onvolledige verbranding tot gevolg. Met name 1.8 en 2.0 TFSI motoren geproduceerd tussen 2008 en 2016 kennen dit probleem.

Sensorproblemen door vervuiling

Veel moderne auto’s hebben geen oliepeilstok meer, deze is dan vervangen door een niveausensor die samen met de oliedruksensor de motorolie monitort. Een vervuiling van het oliesysteem kan er toe leiden dat de sensoren niet meer goed werken en foutieve waardes gaan geven. Een verstopping in de oliedruksensor zorgt ervoor dat het waarschuwingslicht aan en uit springt terwijl er ruim voldoende olie aanwezig is en druk hoog genoeg is. Schone sensoren zijn dan ook noodzakelijk om een goede werking te kunnen blijven garanderen.

Turboproblemen door vervuiling

Vrijwel alle moderne auto’s zijn voorzien van een turbo om de verbranding in de kamers zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het toerental van een turbo kan oplopen tot wel 240.000 toeren per minuut en de temperatuur van de uitlaatgassen kan wel 900 graden bereiken. Het is dan ook essentieel dat de smering en koeling zo optimaal mogelijk verlopen. Veel turbo problemen zijn te herleiden tot vervuilde olie en verstoppingen door vervuiling in het oliesysteem.

Wet belt problemen

Bij de Puretech motoren van PSA en de Ecoboost motoren van Ford is de zogenaamde wet belt techniek toegepast voor de distributieriem, deze riem loopt in de olie waardoor de frictie verminderd wordt en het brandstofverbruik lager is. Normaal zouden deze riemen minimaal 180dKm mee moeten gaan maar PSA heeft nu een terugroepactie voor het vervangen van deze riem omdat er vroegtijdig slijtage is opgetreden. Tevens adviseert PSA de olie bij deze motoren jaarlijks te vervangen als er minder dat 1O km per dag of minder dan 15000 km per jaar mee wordt gereden. Door de aantasting van de riem kan deze zijn opgerekt waardoor de timing niet optimaal meer is, als gevolg hiervan wordt de motor extra vervuild vanwege een mindere verbranding.

Voor een deel zijn al deze problemen te voorkomen door tijdig de olie te wisselen, echter er blijft altijd een groot deel van de vervuilde olie achter en de al vastzittende verontreiniging wordt niet verwijderd. Om dit op te lossen kan de Engine Washing Machine worden ingezet. De NVS wordt nadat de olie is afgetapt en het oliefilter is verwijderd, aangesloten op het filterhuis en de carter. In een cyclus van slechts 12 minuten wordt er afwisselend schoonmaakvloeistof, een mengsel van lucht/schoonmaakvloeistof en lucht door de motor gepompt/geblazen. Door deze methodiek worden alle plaatsen waar normaal ook olie komt grondig gereinigd. Als laatste wordt de motor nog doorgeblazen met lucht zodat eventueel achtergebleven vloeistof naar de carter pan wordt afgevoerd en daar wordt afgezogen door de machine. Door deze grondige reiniging is het oliesysteem volledig schoon en kan de nieuwe olie weer optimaal presteren. Het grote voordeel van deze reinigingsmethodiek is dat de motor tijdens de reiniging niet hoeft te draaien en makkelijk is in te passen tijdens een reguliere oliewissel.

Chat openen
Kunnen wij je helpen?